Vytvoření skladové položky
Ve skladovém systému Papaya POS si skladové položky můžeme rozdělit do dvou kategorií:
Jednoúčelová skladová položka
Je to skladová položka, která je vytvořena pouze pro jednu prodejní položku as jinými prodejními položkami se již nebude propojovat. Jde hlavně o kusový prodej konkrétního produktu jako například lahvový nápoj, triko, případně jiný produkt.
V tomto případě se produkt vždy naskladňuje v kusech a rovněž se v kusech i prodává. Tento produkt již nelze využít v jiných prodejních položkách v rámci receptury.
Vytvoření jednoúčelové skladové položky:
Vytváří se přes prodejní položku, kde v dolní části editace položky se nachází pole “Skladová položka”
Po odkliknutí je třeba vyplnit název (můžete zkopírovat název prodejní položky)
Fixní průměrná cena = nákupní cena zboží bez DPH
Skladová jednotka bude vždy v tomto případě Ks, jelikož s jinými jednotkami se u jednoúčelové skladové položky nepracuje
V případě potřeby vyberete skladovou skupinu
Minimální skladové množství určuje minimální počet kusů na skladě. Pokud skladové zásoby půjdou pod stanovené číslo, v ranním reportu Vás Papaya upozorní na doobjednání daného zboží.
Pokud nepotřebujete specificky určit, že se daná položka musí odepisovat z konkrétního skladu, sklad doporučujeme vždy nechat podle pokladny
Po uložení položky se vytvoří skladová karta spolu s recepturou propojenou na danou prodejní položku. Při prodeji 1ks této položky se vždy ze skladu odepíše 1ks skladové položky.
Víceúčelová skladová položka
Skladová položka, která se bude používat ve více prodejních položkách a odpis ze skladu může být v rámci položek jiný, také se odepisuje pouze určité množství, které si zvolíme v receptuře.
Využívá se zejména v položkách, které se skládají z více skladových položek jako například Cappuccino, které se skládá ze zrnkové kávy a mléka. Spadají sem i míchané nápoje nebo jídla. Naskladnění víceúčelové skladové položky může být v jiné jednotce než se vyskladňuje při prodeji
Při naskladňování alkoholu je třeba využívat víceúčelovou skladovou položku, jelikož se z celé láhve alkoholu vyskladňuje jen určité množství.
Vytvoření víceúčelové skladové položky:
Skladová položka se vytváří pouze v sekci Sklad → Skladové položky, kliknutím na ikonu +
Kód produktu je volitelný, díky němuž lze provádět hromadný import příjemky přes CSV tabulku
V případě alkoholu je kód produktu (EAN kód) POVINNÝ
Fixní průměrná cena = nákupní cena bez DPH
Daňovou hladinu volíte podle toho zda jste plátcem DPH nebo ne
Skladová jednotka je jednotka, kterou budete používat k naskladňování (např. láhev)
Prodejní jednotka slouží k vyskladnění při prodeji (např. litr)
Skladová jednotka se může lišit od prodejny, ale pokud plánujete naskladňování a automatické vyskladňování zpracovávat ve stejné jednotce, tak je třeba obě jednotky zapsat stejně a přepočtový koeficient bude v tomto případě zapsán číslem 1.

V případě, že chcete naskladňovat zboží například v kilogramech a prodávat v gramech, zápis bude následující:
Skladová jednotka: Kg
Přepočtový koeficient: 1000
Prodejní jednotka: gDůležité je při přepočítávání se ptát otázku, kolik kilogramů je jeden gram? Proto je přepočtový koeficient 1000.
Pokud chceme naskladňovat láhve alkoholu, zápis bude následující:
Skladová jednotka: Fl.
Přepočtový koeficient: 0,7 (zapisujeme podle objemu láhve, láhev může být litrová, 0,5L nebo jiný objedm)
Prodejní jednotka: lV případě jiné prodejní jednotky kupř. ml by byl přepočtový koeficient 700.
Pokud chceme naskladňovat např. sud piva:
Skladová jednotka: Sud/Keg
Přepočtový koeficient: 15/30/50 (dle objemu litrů)
Prodejní jednotka: lNásledně u příjemky naskladňujeme sudy a při prodeji se odepisují již litry.